Deseuri periculoase – ce sunt acestea cu adevarat?

 

 

home_image

Deşeurile periculoase sunt deşeuri care ar putea provoca poluarea mediului sau sa aduca daune oamenilor şi animalelor, dacă nu au fost manipulate în mod corespunzător. Deşeurile periculoase apar atunci când produsele cu proprietăţi periculoase sunt casate, de exemplu, atunci cand acestea nu mai pot fi utilizate sau pentru că există reziduuri care nu mai pot fi refolosite si vor fi manipulate ca si deseuri. Deseurile periculoase apar in toate activitatile. Manipularea gresita a deseurilor periculoase poate crea daune severe mediului, oamenilor si cladirilor.

Deşeurile periculoase pot avea un număr mare de proprietăţi periculoase.

Exemple de proprietăţile periculoase:

Inflamabile: deşeuri ce pot provoca incendiu sau explozie.

Toxic: deşeuri ce pot aduce intoxicaţii, boli grave sau chiar moartea. In unele cazuri poate sa dureze mult timp pana ca boala sa se manifeste in corp, de exemplu in cazul azbestului sau PCB.

Corozive: In contact cu pielea deşeurile pot provoca leziuni tisulare severe; în contact cu ochii, orbirea poate fi rezultatul..

Iritante: deşeurile pot provoca reacţii alergice, mâncărime sau arsură.

Deseurile ce au astfel de proprietati sunt deseori marcate cu una sau mai multe simboluri portocalii, dar se gasesc mai multe simboluri, de asemenea. Exista de asemenea, deseuri periculoase care nu au aceste simboluri, dar care pot avea de asemenea proprietati foarte periculoase.

Exista de asemenea, o multime de tipuri de deseuri periculoase care nu sunt un pericol imediat sau direct pentru sanatate, dar care contin substante care pot sa aiba un impact indelungat asupra oamenilor sau mediului. Exemple de aceste deseuri periculoase sunt:

Neoane si lampi fluorescente

Ambele surse de energie se bazează pe mercur ca să funcţioneze. Mercurul este o toxină principala pentru mediu, şi este important ca toate aceste surse de lumină sa fie colectate şi tratate în mod corespunzător, astfel încât mercurul sa nu fie eliberat în mediu.

Lemnul impregnat

Lemnul impregnat, este otrava care ucide microorganismele care altfel ar fi condus la putrezirea lemnului. Din pacate substanta aceasta este daunatoare si pentru oameni si animale in cazul in care este eliberata in natura.

Deseurile cu bromurate ignifuge. Multe tipuri de plastic sunt adaugate la ignifugele bromurate. Acestea sunt substante care vor reduce riscul de incendiu. Se gasesesc adesea in articole electrice, dar si in captuseala hainelor.

Sticla de izolatie cu continut de PCB a fost fabricata intre 1965-1980. PCB a fost folosit in sigiliu între cele două geamuri. PCB este cancerigen şi poate deteriora pielea, ficatul şi sistemul nervos.

Explozivii, substantele radioactive şi deşeurile infecţioase au de asemenea proprietati periculoase, dar ele nu sunt prevăzute în acest ghid. Cauza acestui lucru este faptul ca ele cuprind alte legislatii decat cele ale regulamentului de deseuri.

 

EXEMPLE DE DESEURI PERICULOASE DE LA INDUSTRII DIFERITE

 

INDUSTRII/BRANSE 

EXEMPLE DE DESEURI

Industria de masini Uleiuri uzate, filtre de ulei (filtrele de ulei comprimat sunt deşeuri periculoase), emulsii de ulei, lichid de frână, antigel, acumulatori cu plumb, solvenţi şi reziduuri de lac. Cârpe înmuiate cu solvent.Petrol şi nămol de la separatoarele de ulei. Motorină şi benzină eliminata.
Constructii si instalatii Condensatori care conţin PCB de la corpuri de iluminat. Sticla de izolatie cu PCB. PCB în unele etansari din 1960 – 1978. Beton amestecat cu Borvibet ( PCB intre 1960 si 1972. Izolatii ce contin azbest si materiale de constructii (azbociment).Tevi (datorita continutului de PAH in funingine), izolatii cu ignifuge bromurate si lemn impregnate cu CCA sau creozot.
Firme de electronica si calculatoare Diferite chimicale de fotografii, şi gravură. Intrerupătoare de mercur, condensatori cu PCB, circuite si baterii reincarcabile. Plastic cu substanţele ignifuge bromurate. 125 TRI de la tratarea suprafetei.
Coafori Resturi de la diferite mijloace de albit si dezinfectant.. Majoritatea produselor de styling pentru par.
Magazine foto si laboratoare Chimicale foto
Horticultura si agricultura Reziduuri de pesticide, a containerelor goale in care au fost pesticide.
Firme de grafica Reziduuri de cerneală, produse chimice fotografice şi solvenţi. Umplere cu solventi. Clei, lacuri si vopsele. Substanţe chimice corozive.
Ateliere de lacuire Resturi de vopsea, grunduri şi umplere, precum şi cutii cu reziduuri neintarite. Reziduuri de solventi si de distilatie. Cârpe înmuiate cu solvent. Unei şi nămol de la separatoare de ulei.
Ateliere mecanice Produse Chimice de la băi pentru degresare, acoperire şi fabricarea oţelului si metalului. Reziduuri de deşeuri de ulei, emulsii ulei, vopsea, lac şi solvenţi.
Firme mici de servicii Filtre de ulei, uleiuri uzate, solvenţi, vopsele şi reziduuri de vopsea
Companii de tratare a suprafetelor Produse Chimice de la băi pentru degresare, preparare, acoperire şi clătire.
Curatatorii Reziduuri de solvenţi şi deşeuri prin distilare.
Spitale si institutii de sanatate Produse chimice fotografice. Produse chimice de la laboratoare. (Medicamentele aruncate şi deşeurile infecţioase nu vor fi declarate pe formularul de declaraţie pentru deşeuri periculoase.)
Stomatologi Produse chimice fotografice. Amalgam. Deseuri de la degajarea amalgamului. Placile de plumb nu sunt deseuri periculoase.
Industria textila Produse chimice, de exemplu. spălare, albire şi vopsire. Baze puternice.
Firme de transport Filtre de ulei, uleiuri uzate, solvenţi şi reziduuri de vopsea. Ulei şi nămol de la separatoarele de ulei.

Principalele obligatii ale producatorilor de deseuri sunt:

  • Identificarea deseurilor periculoase
  • Pastrarea deseurilor in siguranta
  • Declararea si livrarea deseurilor

Este ilegala eliminarea deşeurilor periculoase, pe alte cai decat cea de a le livra furnizorilor aprobati, de exemplu, aruncarea în sălbăticie, amestecare cu alte deşeuri, sau turnarea in scurgere. De asemenea, este ilegal pentru întreprinderi să deverseze deşeurile periculoase pentru mediu, statiilor nesupravegheate.

Va recomandam cu fermitate sa nu amestecati diferite tipuri de deşeuri periculoase, deoarece acest lucru poate duce la reacţii adverse şi periculoase.

Folosiţi întotdeauna echipamentul necesar de protecţie atunci când manipulati deşeurile periculoase. Asiguraţi-vă că în primul rând sa va protejati mâinile, faţa şi ochii de la mizerie. In cazul în care deşeurile sunt volatile sau emit gaze ar trebui să se utilizeze, de asemenea, respiratori. Furnizorii de echipamente pot da sfaturi despre tipul de protecţie necesar.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne contactati.

Share Button