Ambalaje noi – Ambalaje reutilizate

 

Conform legislatiei, dupa utilizare, intalnim:

ambalaje noi – ambalaje reutilizabile introduse pe piata, facute disponibile pentru prima data (ex: palet nou, naveta noua etc)

ambalaje reutilizate – ambalaje refolosite in acelasi scop pentru care au fost create, care isi mentin proprietatile fizice si caracteristicile initiale, astfel incat sa permita in cadrul ciclului de viata un numar minim de rotatii in conditii normale de utilizare (ex: palet reutilizat, naveta reutilizata).

NOTA: Nu este ambalaj reutilizabil:

– Butelia PET

– Flacon detergenti

– Cutia carton

ambalaje reconditionate – prin operatiunea de reconditionare se intervine asupra ambalajului devenit deseu, acesta fiind readus intr-o stare optima de utilizare

Aceste ambalaje se declara ca fiind ambalaje noi (ex: palet reconditionat, naveta reconditionata).

Responsabili pentru ambalajele reutilizabile sunt agentii economici care:

– produc/importa ambalaje reutilizabile

– produc/comercializeaza produse ambalate in ambalaje reutilizabile

Conform legislatiei, suma nivelurilor concentratiilor de plumb, cadmiu, mercur si crom hexavalent prezente in ambalajul reutilizabil sau in toate componentele acestuia trebuie sa nu depaseasca 100 parti/milion raportat la greutate.

Agentii economici care produc produse ambalate in ambalaje reutilizabile primare trebuie sa marcheze sau sa inscrie direct pe ambalaj sau pe eticheta sintagma „Ambalaj reutilizabil”.

Marcajul trebuie sa fie vizibil, lizibil si durabil, chiar si in cazul in care ambalajul este deschis.

Agentii economici care introduc pe piata ambalaje reutilizabile au obligatia prevenirii generarii deseurilor si a efectelornocive ale acestora.

Aceste obligatii constau in:

– reducerea cantitatii si nocivitatii pentru mediu a materialelor si substantelor utilizate in ambalaje si deseuri de ambalaje

– reducerea greutatii si volumului ambalajelor pana la minimul necesar asigurarii sigurantei si igienei produselor

– reducerea ambalajelor in cadrul procesului de productie, comercializare, distributie, utilizare si eliminare prin dezvoltarea de produse si tehnologii curate

Ambalajul reutilizabil devine deseu in momentul in care:

– este impropriu reutilizarii

– nu se mai gaseste in sistemul organizat de colectare si returnare

Ambalajul reutilizabil nu se considera deseu de ambalaj atunci cand este returnat pentru a fi refolosit.

Cantitatea de deseuri de ambalaje reutilizabile generate intr-un an se considera a fi egala cu cantitatea de ambalaje reutilizabile introduse pe piata nationala in anul respectiv.

Operatorii economici sunt responsabili pentru indeplinirea obiectivelor anuale de valorificare si reciclare pentru ambalajele introduse pe piata.

Atat producatorii si importatorii de ambalaje reutilizabile in vederea comercializarii sau ambalarii propriilor produse cat si producatorii si importatorii de produse ambalate in ambalaje reutilizabile trebuie sa furnizeze anual, pana cel tarziu pe data de 25 februarie, informatii privind cantitatea de ambalaje introdusa pe piata nationala.

Share Button